Hanácké tróč - Turistický informační portál Olomouckého kraje

Hanácké tróč


Nacházíte se:

300 g hladké mouky, 50 g sádla, špetka soli, 2 dl mléka, 50 g cukru, 50 g droždí, 1 vejce, 500g švestek, třešní, meruněk nebo borůvek

V hrnečku mírně ohřejeme mléko, rozpustíme v něm špetku cukru a rozdrobíme droždí. Uděláme kvásek. Do mísy dáme mouku, cukr, sůl, olej, kvásek a vejce. Těsto mícháme tak dlouho, až se začnou dělat bubliny. Dáme pod utěrkou kynout. Po hodině znovu přemícháme a opět necháme asi půl hodiny nakynout.

Připravíme si posypku: Máslo, mouku a cukr mícháme v míse tak dlouho, až je máslo zcela vstřebáno. Vymastíme nízký plech, nalejeme na něj vykynuté těsto, rukou je roztáhneme do všech rohů a hustě poklademe ovocem (množství ovoce v receptu je orientační) - můžeme použít i kompotované. Posypeme posypkou a necháme ještě asi čtvrt hodiny kynout.

Pečeme v předehřáté troubě asi na 200°. Hotové pocukrujeme.