Ondrášovská kyselka - Turistický informační portál Olomouckého kraje

Ondrášovská kyselka


Nacházíte se:
Moravský Beroun

Výjimečnost Ondrášovky spočívá především ve velmi nízkém obsahu sodíku, díky čemuž nedochází k překyselení žaludku způsobenému vysokým obsahem vápníku. 

Vápník např. příznivě ovlivňuje vývoj skeletu u dětí a má příznivý vliv při léčbě odvápňování kostí. Stáčírna se nachází v obci Ondrášov, odtud se tedy vzal i název samotné přírodní minerální vody. Prameny mají teplotu 8 – 9 °C.

Na přelomu 18. a 19. století tu zásluhou knížete Lichtensteina vznikly dokonce malé lázně, které ale po druhé světové válce bohužel zanikly. Ondrášovka se stáčela do lahví už od počátku 20. století a prodávala se mimo jiné pod názvy Šternberská nebo Andersdorfská kyselka.

Zavřít